Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Søvn Politik

Udarbejdet af Fagligt Center med afsæt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger og i samarbejde med pædagogiske konsulenter for områderne

Retningslinjer for søvn i dagtilbud

Billede fjernet.

 

 

 

 

Retningslinjer for søvn i: Saxoly børnehus

Udarbejdet: december 2016

Grundlæggende om søvn og den fælles faglige forståelse

Hvilke børn (aldersgrupper) sover hos os? Hvorfor?

 

Bestemmes hvor ofte et barn sover, i løbet af en dag og hvor længe det sover, af individets behov for søvn, barnets alder eller af institutionens rutiner? Vækker vi børn? Hvorfor/Hvorfor ikke?

 

 

Søvnpolitik

Ifølge overlæge og specialist i søvnmedicin Søren Berg og Søvnforsker ved Rigshospitalet Adjunkt og sygeplejerske Marian Petersen, er mennesket født med et biologisk ur, der bestemmer, hvornår vi skal sove og hvornår vi skal vågne. Søvnen er med til at styrke immunforsvaret, energien bliver genoprettet og når vi sover bearbejdes de oplevelser vi har i løbet af dagen. Søvnen er vigtig for, at mennesket kan få den optimale udvikling.

 

Søvnen er med til

  • Opbygning af kroppen
  • Opbygning af intellektet
  • Reparation af kroppen
  • Reparation af sjælen

 

Søvnen består ifølge forskerne af flere stadier. Den første del af søvnen tilgodeser kroppens opbygning og den anden del intellektets opbygning. Derfor er det vigtigt, at barnet får lov til at få en sammenhængende længerevarende søvn, så det når at gennemgå de forskellige stadier så mange gange som muligt.

 

 

Børn har brug for:

2 - 12 måneder: 9 – 12 timers nattesøvn. 2 – 4,5 timers dagssøvn.

1 – 3 år: 12 – 13 timer i døgnet heraf ca. 2 – 3 timer om dagen.

3 – 5 år: 11 – 12 timer i døgnet evt. 1 time om dagen.

 

 

Søvnpolitik i Børnehuset

Som udgangspunkt bliver barnet puttet, når det er træt og ikke kan holde sig vågen – uanset tidspunkt. Et vuggestuebarn sover typisk 1 – 2 gange i løbet af dagen.

De børn, der kan være med hele formiddagen bliver puttet når vi har spist frokost. De bliver puttet i en barnevogn eller krybbe.

Børnene fra de to stuer som ligger længst væk fra liggehallen, sover på madrasser på stuerne. Hvis barnet ikke sover, eller kan falde i søvn, tages det op igen.

Vi skriver ikke længere sove tider på tavlerne, men vi noterer, hvis jeres barn ikke har sovet eller har sovet markant anderledes end normalt. Og vil altid gerne tale med jer om barnet, søvn.

 

 

Al forskning viser, at længden af middagsluren ingen indvirkning har på nattesøvnen for børn indtil ca. 4 år. Barnets biologiske ur sørger for, at barnet selv vågner, når de er færdige med luren. Derfor vækker vi ikke børn mellem kl. 12,00-14,00.

 

 

Når børn ikke kan falde i søvn om aftenen, er det således ikke længden af middagsluren, der er afgørende, men også andre faktorer:

  • Ny seng (uden tremmer) ”jeg kan selv stå op”
  • ”Mor og far kommer, når jeg kalder” (får vand, knus, snak)
  • Kan huske drømme – lidt bange for at falde i søvn
  • Bange for mørke
  • Kan høre lyde (”ved at I er oppe”)
  • ”Har lyst til at være sammen med jer”
  • Kan holde sig vågne – ”kan selv bestemme om jeg vil sove ”

 

Børn, der sover godt til middag, som er friske og veludhvilet, sover også bedre om natten.

Det er vigtigt for os, at barnets søvn fungerer – både i Børnehuset og i hjemmet. Vi vil derfor gerne hjælpe, rådgive og snakke med jer, hvis I oplever udfordringer hjemme. Børn kan i perioder have brug for hjælp til at ændre søvnmønster og det vil vi gerne hjælpe med. Vi vil gerne sikre at trivslen er i højsædet for både forældre og børn.

 

 

Hvordan sikrer vi os at alle medarbejdere introduceres til den grundlæggende faglige forståelse og alle elementerne i retningslinjerne?

 

Nye medarbejdere introduceres til vores søvn politik, de forskellige rutiner der er for stuerne, fortælles af det pædagogiske personale og ledelsen.

 

 

 

Sovefaciliteter

Hvor sover børnene? Ude/Inde? Bestemmes det af alder? Bestemmes det af alder og/eller muligheder og/eller hensyn til det enkelte barn?

Sover de i krybber, barnevogne, senge, køjesenge eller på madrasser?

 

I vores vuggestue sover børnene både ude i liggehal og inde på stuerne.

 

Børnene fra de to stuer som ligger længst væk fra liggehallen, sover på madrasser på stuerne og nystartede børn kan sove i vores eller familiens barnevogn.

 

De tre stuer i forbindelse med liggehallen sover i krybber og barnevogne

 

 

 

Brug af seler

Hvornår og hvordan anvendes der seler? Følges forvaltningens anbefalinger til punkt og prikke eller delvist, og hvordan kommer dette til udtryk i praksis?

 

De 0-2 årige vuggestuebørn sover i krybbe, med seler.

 

For de 2-3 årige tages krybben ned fra stativet og stilles på gulvet og selen tages ud af krybben.

 

 

Hvordan introducerer vi medarbejdere til brug af seler (kendskab til forvaltningens anbefalinger samt introduktion i praksis)? Hvem gør det?

 

Nye personaler introduceres til brug af seler af kollegaer.

 

 

 

Tilsyn med børn der sover ude

Hvordan lever vi op til anbefalingerne ift. tilsyn med børn, der sover ude?

Hvem gør hvad, hvornår og hvor ofte?

 

I vores vuggestuegrupper der ligger i forbindelse med liggehallen er der på skift personale der har tilsyn med de sovende børn.

 

 

 

Tilsyn med børn der sover inde

Hvordan lever vi op til anbefalingerne ift. tilsyn med børn, der sover inde?

Hvem gør hvad, hvornår og hvor ofte?

 

I vores vuggestuegrupper der sover inde, sidder der på skift personale på stuerne der har tilsyn med de sovende børn.

 

 

Andet

Børnehaven

I børnehaven kan der også være børn, der har behov for at få en lur midt på dagen, når de har spist frokost. De bliver puttet på madrasser i børnehaven. Som udgangspunkt bliver de ikke vækket. I børnehaven hjælper vi også gerne børnene af med deres middagslur i samarbejde med forældrene ud fra samme princip som i vuggestuen.

I børnehaven har vi indført "stillestund" om eftermiddagen, så børnene kan slappe af, her vi taler vi med stille stemme, ingen løber, vi laver rolige aktiviteter. Når vi gør det, hænger vi et opslag op på døren.

Herudover er der stillestund i blåhvalen og i den store bus fra Hareskoven, når vi kører hjem fra turen, så børnene får mulighed for at hvile.